Dziś na widelcu wyjątkowo pyszna sprawa. Zupa-krem z brokułów to takie niby coś, niby nic, ale ja postanowiłam, że zamiast gładkiego kremu chcę czegoś innego. Zamarzyły mi się pieczarki. Dodatkowo cudowny aromat zapewnia pieczony czosnek. Zapraszam! :)
Składniki:
10 pieczarek
1 brokuł
1 marchew
1 średnia cebula
1 czosnek
1 mała śmietana 12%
2 kromki chleba pełnoziarnistego
Kostka rosołowa
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki według uznania. Dusimy je dwóch łyżkach oliwy z oliwek dopóki nie wyparuje woda. W tym samym czasie pieczemy czosnek w piekarniku (czosnku nie obieramy, lecz ścinamy górną część, skrapiamy go oliwą, solimy, pieprzymy, zawijamy w sreberko i pieczemy w jakimś naczyniu w 180 stopniach przez ok. pół godziny).
Brokuła dzielimy na różyczki, twardą część wyrzucamy, marchew obieramy i kroimy w grube plastry. Wrzucamy do 4 szklanek wrzącej wody razem z kostką rosołową i gotujemy przez 15 minut.
Po 15 minutach zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, wrzucamy 3 ząbki upieczonego czosnku i miksujemy. Znów stawiamy zupę na palnik i czekamy aż się zagotuje (jeśli zupa będzie za rzadka to można ją zagęścić łyżką mąki rozpuszczoną w szklance wody). Dodajemy uduszone pieczarki razem z cebulką i jeszcze chwilkę gotujemy (dosłownie około minuty).
Zupę podajemy z grzankami z chleba pełnoziarnistego, można udekorować porem, co też ja uczyniłam :) Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Uwielbiam wszystkie zupy, a Twoja wygląda bardzo apetycznie ;) połączenia brokułów z pieczarkami jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńTo Ci polecam z całego serca, bo jest rewelacyjna :)
Usuń