Przepis na dużą tortownicę (można modyfikować wedle uznania)
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1,25 szklanki mąki
4 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
2 śmietany 12% (około 600-700 gram)
2 śmietan-fix
2 bite śmietany w proszku
3 łyżki cukru
2-3 łyżeczki żelatyny
pół szklanki wody
Dodatkowo:
Truskawki, poziomki leśne (Uwaga! Poziomki leśne mają zupełnie inny smak niż tradycyjne poziomki działkowe) lub inne dowolne owoce (Na ananasach i kiwi galaretka nie tężeje)
2 galaretki
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy tylko do połączenia składników. Do masy przesiewamy mąkę, budyń i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na posmarowaną tłuszczem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicę i pieczemy w 170-180 stopniach przez 30 minut.
Gdy nasz biszkopt stygnie, w ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do ostudzenia. Do garnka wlewamy śmietanę, śmietan-fix, bitą śmietanę w proszku i cukier i miksujemy do połączenia składników, wlewamy ostudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy.
Gdy nasz biszkopt całkiem wystygnie, wylewamy na niego krem śmietankowy, wciskamy w niego owoce i zalewamy tężejącą galaretką.
Uwaga co do galaretki - musimy cały czas pilnować tężenia. Galaretka musi być na tyle gęsta, żeby nie wsiąknęła w krem i na tyle rzadka, żeby jeszcze się lała. Gdy całkiem wystygnie można ją wsadzić do lodówki, będzie gotowa do wylania po około 2 godzinach :)
Gdy wylejemy galaretkę na ciasto, odstawiamy je do lodówki - najlepiej jeść je następnego dnia :)
SMACZNEGO ! :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedzenie :)
Na pewno do Ciebie zajrzę, gdy pozostawisz po sobie jakiś ślad :)