piątek, 8 maja 2015

Dietetyczne spaghetti bolognese

Też macie tak, gdy jesteście na diecie, a chodzi za Wami coś bardzo kalorycznego? Jestem fanką wszelkich makaronów i nie wyobrażam sobie chociaż raz w tygodniu nie zrobić dania makaronowego. Do tej pory to zazwyczaj były sosy brokułowe i pieczarkowe, ale tym razem postawiłam na smak, który kocham od zawsze - spaghetti bolognese :) W smaku jest naprawdę rewelacyjne i dużo lepsze od sosów w słoiku. Zapraszam!

Składniki:
0,5 kg mielonej piersi z indyka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Pomidory z puszki
Cebula
4 ząbki czosnku
Przyprawy
Oliwa z oliwek
Makaron pełnoziarnisty

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, lekko podsmażamy. Dodajemy pierś z indyka i podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie przysmażone, ale też nie surowe. Solimy pierś do smaku, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy - oregano, bazylię, ostrą paprykę, sól, pieprz. Dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente. 

Z proporcji, które podałam wyjdzie naprawdę spora ilość - około 4 dość duże porcje. Z własnego doświadczenia napiszę, żeby nie żałować przypraw, szczególnie oregano. Nadaje super intensywnego smaku :) Jeśli nie lubicie bolognese bez sera to dodajcie łyżeczkę startego parmezanu.


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedzenie :)
Na pewno do Ciebie zajrzę, gdy pozostawisz po sobie jakiś ślad :)

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka