Sos tzatziki pierwszy raz jadłam w Grecji kilka lat temu. Czyli jadłam najprawdziwszy, robiony przez Greków. Tam podawali go do ogórków i pomidorów, co było PRZEPYSZNE. Do tej pory nie udało mi się odwzorować tego smaku mimo różnych przepisów i proporcji. Ale ten dzisiejszy jest niemalże grecki :)
Można go dodawać do warzyw, mięs czy sałatek, jest bardzo uniwersalny.
Składniki (porcja do sałatki poniżej):
0,5 ogórka gruntowego (może być i szklarniowy, wedle uznania)
0,5 jogurtu naturalnego - im gęstszy tym lepszy, w sklepach coraz częściej widać "greckie" jogurty, które są gęstsze niż tradycyjne
Ząbek czosnku (tudzież dwa, w zależności od ilości sosu)
Sól i pieprz do smaku
Ogórka ścieramy na tarce na dużych oczkach, odsączamy go z wody (można go "poddusić" w rękach ;)), wrzucamy do miseczki. Następnie dodajemy jogurt, najlepiej w mniej więcej równych proporcjach z ogórkiem, wtedy żaden smak nie będzie przeważał w sosie. Przeciskamy czosnek przez praskę i wrzucamy do miseczki. Solimy i pieprzymy do smaku :)
Bez ogórka, a za to z większą ilością czosnku, mamy domowy sos czosnkowy, który wspaniale się komponuje z piersią z kurczaka (chyba wrzucę wkrótce przepis na cyca w otrębach :D)
Ciekawostka - jeśli ktoś nie lubi goryczy czosnku to może go podpiec w piekarniku aż nabierze złotego koloru. Gorycz zniknie, a wydobędzie się słodycz :)
Teraz sałatka :) Pyszna, lekka, sycąca i mało kaloryczna ;)
Składniki (porcja dla jednej osoby)
0,5 ogórka gruntowego
1/4 papryki
0,5 pomidora
Zielona cebulka
Liść kapusty pekińskiej
Sól i pieprz do smaku
Ogórka, paprykę i pomidora kroimy w niedużą kostkę, kroimy zieloną cebulkę i drobno siekamy kapustę pekińską. Łączymy składniki, solimy i pieprzymy do smaku, dolewamy sos tzatziki i voila :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedzenie :)
Na pewno do Ciebie zajrzę, gdy pozostawisz po sobie jakiś ślad :)